Auto kopen? Alle automerken op een rij | AutoTrack (2023)

Alle automerken en modellen op een rij

Auto kopen? Alle automerken op een rij | AutoTrack (1)

Mazda CX-30 ©2021 MAZDA NORTH AMERICAN OPERATIONS

Alle automerken vind je op AutoTrack

Sinds de eerste auto’s eind 1800 het levenslicht zagen, zijn er behoorlijk wat nieuwe automerken opgericht – en weer opgedoekt. Alleen al op AutoTrack zijn rond de 125 automerken vertegenwoordigd. Meer weten over al deze verschillende automerken? Lees het hier.

Alle automerken in één overzicht?

Alle automerken worden standaard getoond tussen onze advertenties op onze algemene aanbodpagina. Wil je op specifieke automerken of eigenschappen filteren? Gebruik dan de handige zoekfilters naast het advertentieoverzicht. Meer over alle oude en nieuwe automerken in Nederland lees je hieronder.

Duitse automerken en Franse automerken populairst

Nederlanders hebben traditioneel een sterke voorkeur voor bepaalde auto’s. Duitse automerken doen het in ons land goed, maar ook Franse en Japanse automerken zien we veel terug in de top tien. Sinds een aantal jaar mogen we daar ook enkele Koreaanse automerken aan toevoegen. Hoewel er jaarlijks wel wat verschil in de exacte cijfers zit, zijn dit over het algemeen de tien populairste automerken.

Top 10 automerken

Auto kopen? Alle automerken op een rij | AutoTrack (2)

Volkswagen

Auto kopen? Alle automerken op een rij | AutoTrack (3)

Renault

Auto kopen? Alle automerken op een rij | AutoTrack (4)

Opel

(Video) Stefan & Sean FT. Julia - Auto Liedje

Auto kopen? Alle automerken op een rij | AutoTrack (5)

Peugeot

Auto kopen? Alle automerken op een rij | AutoTrack (6)

Toyota

Volkswagen

Het Duitse automerk Volkswagen is een van de bekendste automerken in Nederland en niet meer weg te denken van onze wegen. Met verkooptoppers als de compacte Polo en allemansvriend Golf, maar ook de ruime Passat en stadsauto UP! voert het merk steevast de lijsten aan.

Renault

Het eigenzinnige Renault weet strak design met Frans comfort en sportiviteit succesvol samen te brengen. Vooral de Renault Clio is enorm populair. De Mégane en Twingo doen het eveneens goed bij de Nederlander. Daarnaast heeft het Franse automerk een reputatie hoog te houden op het gebied van ruimtewonders – denk aan de Scénic en Espace.

Opel

Er was een tijd dat Opel – met dank aan de Kadett – alle andere populaire automerken in Nederland ver achter zich liet. Hoewel die tijd inmiddels voorbij is, vindt het veelzijdige Duitse automerk nog steeds gretig aftrek. Denk bijvoorbeeld aan de slimme Corsa of de onverwoestbare Astra. Of de keur aan SUV en crossovers die het merk tegenwoordig bouwt.

Peugeot

Vroeger stond het Franse automerk Peugeot bekend om comfortabele grote sedans en sportieve kleinere hatchbacks. En hoewel Peugeot die nog steeds bouwt, heeft het merk tegenwoordig vooral een ruim aanbod van praktische auto’s die nog steeds dat typisch Franse comfort hebben. Vooral de goedkope 108 wordt veel verkocht, maar ook de 3008, 208 en 308 staan bij menig Nederlander voor de deur.

Toyota

Net als veel andere Japanse automerken scoort Toyota jaarlijks hoog in de betrouwbaarheidstesten. Het is dan ook niet gek dat veel Nederlanders de Aygo, Yaris en andere modellen om die reden kopen. In de laatste jaren tonen de Japanners bovendien wat meer lef in het design en dat gaat ze goed af. Kijk bijvoorbeeld eens naar de scherp gelijnde C-HR.

Auto kopen? Alle automerken op een rij | AutoTrack (7)

Ford

Auto kopen? Alle automerken op een rij | AutoTrack (8)

Kia

Auto kopen? Alle automerken op een rij | AutoTrack (9)

BMW

Auto kopen? Alle automerken op een rij | AutoTrack (10)

Skoda

(Video) Top 10 Duurste Auto's Aller Tijden

Auto kopen? Alle automerken op een rij | AutoTrack (11)

Mercedes Benz

Ford

In de vorige eeuw waren het Volkswagen, Opel en Ford die de drie bekendste auto’s van Nederland verkochten (namelijk de Golf, Kadett en Escort). Nog altijd behoort Ford tot de populaire automerken in Nederland met de – inmiddels niet meer zo extreem maar nog steeds – fris ogende Ka, Fiesta en Focus.

Kia

Als er één merk een knappe opmars heeft gemaakt in de verkooplijsten, is het wel Kia. De strakke vormgeving en hoge betrouwbaarheid (je krijgt zeven jaar garantie op een nieuwe Kia) hebben daar zeker bij geholpen. Tegenwoordig mag Kia zich tot de bekende automerken in Nederland rekenen.

BMW

Het Beierse BMW staat voor veel mensen nog steeds synoniem voor sportiviteit en kwaliteit. Hoewel de sportiviteit de laatste jaren iets meer plaats heeft gemaakt voor comfort, blijven kopers het merk roemen om de rijkwaliteiten. BMW is bovendien één van de weinige luxe automerken in de top tien.

Skoda

Ooit was Skoda een merk met een discutabele reputatie. Nadat Volkswagen in 1991 een belang van 30 procent in het Tsjechische automerk nam, kwam daar echter snel een eind aan. Inmiddels zijn Skoda’s technisch en kwalitatief niet meer te onderscheiden van Volkswagens, en zijn ze immens populair.

Mercedes

Waar veel mensen bij BMW aan sportiviteit denken, zullen ze bij concurrent Mercedes aan comfort denken. Op dat gebied houdt Mercedes graag de naam hoog. En met succes, want het merk met de ster staat traditioneel hoog in de Nederlandse verkooplijsten. En daarmee is het een van de twee luxe automerken in deze top tien.

Auto kopen? Alle automerken op een rij | AutoTrack (12)

Lexus UX SUV Automaat Front

Japanse automerken vaak betrouwbaarst

Bij het zoeken naar een nieuwe auto is betrouwbaarheid voor veel kopers een belangrijke factor. Jaarlijks worden er onderzoeken gedaan naar deze betrouwbaarheid. Japanse automerken domineren deze lijsten standaard. Daarnaast zien we – net als in de verkooplijsten – een opmars van Koreaanse automerken. Een in september 2021 gepubliceerd Brits onderzoek gaf de volgende top vijf van betrouwbaarste merken:

 1. Lexus
 2. Suzuki
 3. Hyundai
 4. Toyota
 5. Mitsubishi

Dit is slechts het resultaat uit één onderzoek. Toch zien we, hoewel de onderlinge resultaten kunnen verschillen, altijd grofweg dezelfde merken hoge ogen gooien – met Lexus steevast op de eerste plaats. Desondanks verdient dit lijstje twee kanttekeningen. Lees ze hieronder.

(Video) Aankoopadvies: beginnersauto voor 3.000 euro

Auto kopen? Alle automerken op een rij | AutoTrack (13)

Online auto kopen: hoe werkt het?

Onbetrouwbare automerken?

Decennia geleden kwam het nog voor dat automerken als onbetrouwbaar konden worden bestempeld. Vooral Franse en Italiaanse automerken hadden nog wel eens deze naam. Hoewel bovenstaande merken het net iets beter doen in betrouwbaarheidsonderzoeken, is er geen automerk meer dat in zijn geheel als ‘onbetrouwbaar’ kan worden bestempeld. Zeker als het gaat om nieuwere modellen, zijn de verschillen in betrouwbaarheid klein.

Geen garanties

Ook de betrouwbaarste auto’s kunnen wel eens een mankement hebben of slecht onderhouden zijn. Bij tweedehands auto’s is de (onderhouds)historie daarom veel belangrijker dan de afkomst. Staar je dus niet blind op een logo. Check altijd het RDW-Voertuigrapport (indien aanwezig) bij een tweedehands auto om alles over de historie van de auto te ontdekken.

Auto kopen? Alle automerken op een rij | AutoTrack (14)

Mercedes-Benz AMG GT Coupé Automaat 4.0 R Front

Wist je dat..

Fan van statistieken? Of wil je gewoon een keertje op een verjaardag de blits maken met triviale wetenswaardigheden? Dan zijn hier wat leuke feitjes uit de auto-industrie.

Mercedes-Benz: duurste klassieke auto

We kennen Mercedes-Benz natuurlijk als een van de duurdere automerken, maar hoe duur is duur? De duurste auto ooit verkocht is een zilvergrijze Mercedes-Benz 300 SLR “Uhlenhaut” uit 1955. Een anonieme koper betaalde maar liefst €135 miljoen voor deze bijzondere en goed geconserveerde Mercedes-Benz, waarvan er oorspronkelijk slechts twee gebouwd zijn.

Oudste automerken

Als we kijken naar de eerste jaren van de auto dan valt op dat de eerste automerken kort op elkaar hun debuut in de markt maakten. Dit zijn de vijf oudste merken die nog steeds bestaan:

 • Mercedes-Benz: produceerde de eerste auto in 1886
 • Peugeot: produceerde de eerste auto in 1889
 • Renault: produceerde de eerste auto in 1898
 • Opel: produceerde de eerste auto in 1899
 • Fiat: produceerde de eerste auto in 1899

Auto kopen? Alle automerken op een rij | AutoTrack (15)

Toyota Corolla

Bugatti: duurste nieuwe auto

Over dure automerken gesproken: Kenners weten dat als er een Bugatti-logo op de neus prijkt, er diep in de buidel getast mag worden. Het is dan ook niet gek dat de Bugatti La Voiture Noire de titel “duurste nieuwe auto ter wereld” mag dragen. De prijs? Het is beter als je even gaat zitten: €16,5 miljoen! In de wandelgangen wordt overigens beweerd dat de Pagani Zonda HP Barchetta nog meer kostte toen hij uit de fabriek kwam rollen, namelijk $20 miljoen (ruim €17 miljoen). Dit is echter nooit officieel bevestigd.

Dacia, Hyundai of Mitsubishi: goedkoopste nieuwe auto

Echt goedkope automerken zijn er niet meer. De tijd dat je een nieuwe auto voor minder dan €10.000 kon kopen, ligt inmiddels ver achter ons. De goedkoopste nieuwe auto die je momenteel in Nederland kunt kopen kost namelijk eerder €15.000. Wie de goedkoopste is, wil nog wel eens verschillen. Het is meestal een Dacia Sandero, Hyundai i10 of Mitsubishi Space Star.

Toyota: meest verkochte auto

Van de Toyota Corolla zijn inmiddels meer dan 40 miljoen stuks verkocht. Dat maakt de Japanner de meest verkochte auto ter wereld. Wat hierbij helpt, is dat de Corolla al ruim 55 jaar geproduceerd wordt.

(Video) Dubai Aldi | BMW E30 M3 | Porsche 992 Maxton | Tiguan project | 993 Turbo | Youngtimer collectie

Auto kopen? Alle automerken op een rij | AutoTrack (16)

“The American Dream”: langste auto

Zijn er dan geen Amerikaanse automerken die er noemenswaardig uitspringen? Vooruit, eentje. Wie niet terugdeinst voor een uitdaging bij het inparkeren en behoefte heeft aan een helikopterplatform op zijn auto, moet eens kijken naar “The American Dream”. Deze limousine mag zich volgens het Guinness Book of Records de langste auto ter wereld noemen. Deze kolos meet 30,5 meter.

Peel: kleinste auto

Als je altijd op zoek moet naar parkeerplek in de straat, overweeg dan eens een Peel P.50. Naast dit minuscule karretje lijkt zelfs de oude Mini een reus. Met een lengte van 1,37 meter en een breedte van net meer dan een meter is dit met recht ‘s werelds kleinste auto.

Snelste manier om je volgende auto te vinden

Wist je dat zelfs de grootste twijfelaar binnen 24 uur zijn volgende auto kan vinden? Daar zorgt de AutoTrack Autocoach voor. Je vertelt deze Autocoach wat je wensen zijn en de volgende dag heeft hij een auto voor je gevonden. De Autocoach kan zelfs je auto technisch keuren en het hele aankoopproces voor je verzorgen. Lees meer over de AutoTrack Autocoach.

(Video) Nio ET7 - Autoweek Review

FAQs

Is 100.000 km veel voor een auto? ›

Er bestaan verschillende meningen over de kilometerstand van tweedehands auto's: twee getallen worden over het algemeen als grens beschouwd: 100.000 (150.000 voor een diesel) en 200.000 km. In het eerste geval wordt aangenomen dat een technisch probleem tot zware reparatiekosten kan leiden.

Waar opletten bij aanschaf auto? ›

Een auto is nogal een uitgave, dus we snappen dat je wil dat het de juiste bolide is.
 1. Kies de juiste auto voor jou. ...
 2. Maak een proefrit. ...
 3. Vraag expliciet naar mankementen. ...
 4. Controleer onderhoudshistorie en kilometerstand. ...
 5. Kijk ook verder dan de kilometerstand lang is. ...
 6. Is de tweedehands auto waardevast? ...
 7. Let op de garantie.

Welke automerken gaan verdwijnen? ›

Automerken weg uit Nederland
 • Lancia. Beetje bij beetje verdwijnt Nederland uit zicht voor Lancia. ...
 • Daihatsu. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa wordt Daihatsu niet meer vertegenwoordigt. ...
 • Dodge. Chrysler ziet ook met het merk Dodge geen toekomst meer in Europa. ...
 • Saab. ...
 • Chevrolet.

Wat is de beste leeftijd om een auto te kopen? ›

In Nederland moet je namelijk minimaal 18 jaar oud zijn om een auto op naam te kunnen zetten. Zodra dat gebeurt wordt je kentekenhouder.

Wat is de beste goedkope auto? ›

Meer tips en hulp?
 • Citroën C1/Toyota Aygo/Peugeot 107 (bouwjaren 2005-2010) De samenwerking tussen de drie merken heeft ze geen windeieren gelegd. ...
 • Fiat Punto (2000-2011) ...
 • Ford Focus (2000-2007) ...
 • Renault Twingo (1999-2009) ...
 • Citroën C3 (2003-2010) ...
 • Volkswagen Polo (2000-2010) ...
 • Kia Picanto (2004-2011) ...
 • Peugeot 307 (2002-2007)

Videos

1. LYNK & CO 01, eerste NEDERLANDSE TEST
(Werner Budding)
2. Vakgarage Wegwijzer - Op zoek naar betrouwbaarheid | RTL Autowereld
(RTL Autowereld)
3. Elektrische auto: leasen of kopen?
(Vandebron)
4. SNELSTE BESTUURBARE AUTO TER WERELD TESTEN
(Sven&Koen)
5. Deze VOYAH FREE komt WEL/NIET naar Nederland | Wat mag hij kosten? | HUGE Car Guy Reportage
(Roland Tameling - HUGE Car Guy)
6. 6 meest luxe dure steden ter wereld (luxe levensgeheimen ontdekken)
(TopS)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated: 03/03/2023

Views: 6478

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.